Ako odstrániť baktérie, vírusy a ostatné mikrobiologické znečistenie z pitnej vody
Často sa stáva, najmä pri vŕtaných a povrchových studniach, aj keď sa voda javí ako číra a bez zápachu, je voda mikrobiologicky a biologicky znečistená. V obciach, chatových oblastiach a pod. sa do podzemných a povrchových vôd dostávajú fekálie, rôzne nečistoty po veľkých dažďoch alebo záplavách, baktérie vznikajúce pri prirodzenom rozklade bilogického materiálu v pôde a pod.Tieto baktérie kontaminujú podzemné a povrchové vody mikrobiologickým znečistením. Najčastejšími a najvýpovednejšími mikrobiologickými ukazovateľmi, ktoré sa kontrolujú pri rozbore vody sú : koliformné baktérie, Escherichia coli (Ecoli) a enterokoky, kutivované mikroorganizmy pri 36° a 22°C, amónne ióny. Je dôležité, pred začatím používania pitnej vody vykonať rozbor vody, ktorý biologické znečistenie odhalí. Tu sa vlastne dostávame k podstate každej, dobre fungujúcej, úpravne vody a to je vychádzať z čo najpodrobnejšieho rozboru vody.
Voda zo studne obsahujúca biologické alebo mikrobiologické znečistenie spôsobuje hlavne črevné a hnačkové ochorenia (parazitálne ochorenia, gastroenteritída, bakteriálna dyzentéria, brušný týfus a pod.). V prípade mikrobiologického znečistenia je potrebné inštalovať vhodnú úpravu na dezinfekciu a to buď dávkovanie napr. chlórňanu sodného (obdobne, málo koncentrovaný roztok, je Savo) alebo UV lampu. Navrhnutá úprava na dezinfekciu musí mať dostatočnú kapacitu, aj s rezervou (v prípade zmeny koncentrácie biologického znečistenia – baktérií). Doporučujeme ešte v mieste odberu pitnej vody priamo na pitie (batéria v kúpeľni, kuchyni) inštalovať filter s uhlíkovou vložkou na zachytenie odumretých baktérií.

DÁVKOVANIE CHLÓRU
Kompletná dávkovacia súprava na dávkovanie chlóru do pitnej vody, voda prichádza cez mechanický filter, vodomer s vysielačom impulzov, ten dá impulz dávkovaciemu čerpadlu a to nadávkuje malú dávku chlóru (10 ml/m3 vody), voda s baktériami a chlórom vchádza do reakčnej nádoby, kde sa zostane na potrebný reakčný čas pre likvidáciu baktérií, z nádoby vychádza čistá voda bez biologického znečistenia. 100 % účinná likvidácia všetkých baktérií, vrátane sírovodíkových, ktoré neskôr vytvárajú nepríjemný zápach vody. Nevýhodou chlórovania je tvorba vedľajších produktov, ako sú napr. trihalometány a pod. Pri dávkovaní je potrebné brať ohľad na hodnotu pH vody, nakoľko sa potom výrazne znižuje účinnosť chlóru.

UV lampa
Voda s baktériami prechádza cez teleso UV lampy, ktorá je zvnútra vysoko leštená. V strede je vložený žiarič vysielajúci UV žiarenie v dĺžke 253,7, ktoré ničí dna a rna baktérií. Žiarič je potrebné meniť raz ročne. Pri navrhovaní UV lampy je potrebné prihliadať na zákal vody, objem rozpusteného železa, mangánu, tvrdosť atď. Dodržať požadované hodnoty výrobcom, ináč sa znižuje účinnosť UV lampy. Každá UV lampa má určený max. prietok, je vhodné ísť skôr o model vyššie, s vyšším prietokom, ako použiť model „na hrane“ s prietokom.